Befinner du dig i en känslomässig berg- och dalbana? Känns det som om du håller på att tappa greppet och bli tokig? Ena minuten är du ilsken och skäller ut dina vänner och dina kära, nästa minut gråter du och vill att någon ska hålla om dig? Du kanske känner dig låg, väldigt sorgsen eller orolig utan att förstå varför.

Att må på det viset påverkar givetvis hela dig, din familj, dina relationer, din karriär och förmågan att ha kul eller att koppla av. Du kanske tror, som så många andra kvinnor, att dina symptom inte är verkliga, och försöker ignorera dem eller bara lära dig att leva med dem. Du kanske klandrar dig själv och känner dig skyldig och mindre värd. Efteråt, när humöret har lugnat sig, känner du dig skyldig när du tänker på hur du har uppfört dig, känt och reagerat.

Om du känner igen dig i det här, är risken stor att du lider av PMS.

Det är viktigt att komma ihåg; att ha känslomässiga besvär är inte ett tecken på personlig svaghet eller brist på karaktär. Känslomässiga symtom ska inte vara varken mer eller mindre laddade än fysiska symtom från kroppen som t.ex. huvudvärk eller magont. Men när det handlar om PMS-symptom som depression, ångest och oro så skäms många kvinnor för sitt tillstånd. Nu är det dags att sluta skämmas!

Hur vet du att det är PMS du lider av?

Vanliga känslomässiga symptom på PMS är:

  • retlighet
  • raseri
  • känsla av att vara överväldigad
  • känsla av att vara uppe i varv
  • depression
  • oro
  • humörsvängningar
  • minskat självförtroende

Det första du ska göra är att följa ditt mående och börja skriva ner i en enkel dagbok hur det förändras genom menscykeln. Vid PMS har du en regelbunden mens (var 28:e till var 32:a dag) och du mår dåligt under menscykelns andra hälft, dvs. från ägglossning (som sker runt dag 14) och ett par veckor framåt. När mensen väl kommer är det som att trycka på en knapp och alla symtom försvinner.

Om du inte ser detta cykliska mönster i ditt mående så är det inte PMS du lider av. Symtomen vid äkta PMS uppträder bara mellan ägglossning, som sker i mitten av cykeln, och inledningen på mensen. En del kvinnor har bara problem några få dagar före mensen, medan andra kan lida i två hela veckor. Symtomen har en benägenhet att förvärras ju närmare mensen man kommer. När mensblödningen väl börjar försvinner dina symtom som genom ett trollslag, och du blir ditt gamla vanliga jag igen. Ditt humör kan förbättras på några timmar när mensen väl kommit!

När du har kartlagt och är på det klara med att ditt mående är kopplat till din menscykel, då är det dags att ta itu med orsakerna till att du lider av PMS (eller PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, en svårare typ av PMS). För det är inte hopplöst – det finns flera saker som du kan göra för att hormonellt komma på rätt köl igen.