Visste du att din hjärna står för bara ca två procent av din totala kroppsvikt? Ändå använder den över 20% av all din energi! Din hjärna konsumerar hälften av det blodsocker som cirkulerar i ditt blodomlopp. Den använder 25% av din kropps näringsämnen och 20% av det syre du andas in.
Ändå, och med tanke på alla de uppgifter den utför, har hjärnan ofta brist på viktiga näringsämnen som den behöver för att vara välnärd. Precis som muskler, ben och andra organ i din kropp kan påverkas av näringsbrist kan din hjärna brytas ned utan tillräckligt med näringsämnen. En välnärd hjärna håller dig frisk och glad och får dig att må riktigt bra vilket också betyder att du kan fatta bra beslut gällande dig själv och ditt liv.
Om din hjärna å andra sidan är undernärd kan du besväras av kronisk oro, depression, trötthet, sömnlöshet, minnesförlust, koncentrationssvårigheter och en allmän känsla av att du håller på att bryta ihop. När din hjärna inte får tillräckligt av de näringsämnen den behöver kan detta återspeglas i dina känslor, ditt humör, dina tankar och ditt beteende. Det är viktigt att förstå vilken typ av näringsämnen din hjärna behöver. Precis som motion och vila bör vara en del av din dagliga rutin, bör även näringsrik kost vara det.
Vilken typ av kost behöver din hjärna?
En välbalanserad diet består av sex grundläggande näringskomponenter; protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och vatten. Utan en tillräcklig balans mellan dessa komponenter kommer din hjärna inte att kunna fungera optimalt.
- Protein – Aminosyrorna i protein är byggstenarna som kroppen behöver för att tillverka din hjärnas nätverk av signalsubstanser. De flesta av oss, oavsett hur hälsomedvetna vi är, har svårt att balansera biokemin i hjärnan. Utan de nödvändiga aminosyrorna kommer inte balansen av signalsubstanserna serotonin, dopamin, noradrenalin och GABA att kunna upprätthållas.
Jag rekommenderar mina patienter att börja dagen med en portion protein och minst två portioner till under dagen. Bra proteinkällor är organiskt kött, ost, ägg, fisk, fågel och vilt.
- Kolhydrater – Kolhydrater bryts ned till glukos av kroppen. Glukos är hjärnans huvudsakliga energikälla. En kost som innehåller lite kolhydrater kommer att påverka hjärnans funktion negativt. Det är dock viktigt att de kolhydrater du äter är sammansatta och inte enkla.
Enkla kolhydrater som finns i tex snabbmat, kan göra att du förblir hungrig och känner dig yr och trött. Sammansatta kolhydrater däremot förser din kropp med de nödvändiga fibrer, vitaminer och mineraler som din hjärna behöver för en stabil energitillförsel av glukos. Sammansatta kolhydrater finns i fullkorn, frukt, bönor och grönsaker.
- Fett – Din hjärna består av essentiella fettsyror vilka är grunden för hjärnans nervceller och signalsubstanser. Utan essentiella fetter svälter hjärnvävnaden och nervcellerna hårdnar och skrumpnar. Resultatet av detta blir att signalsubstanserna inte kan komma in i de signalöverförande neuronerna vilket påverkar vår förmåga till inlärning, koncentration, fokus och minne.
En kost som är rik på essentiella fettsyror kommer att förse hjärnvävnaden med näring, förbättra cellmembranen och även vår hud. Några av de bästa källorna för essentiella fettsyror är nötter, nötsmör, oliver, avocado, kokosolja, smör, jungfrulig olivolja och linfröolja. Kallvattenfisk som lax, öring, sardin, makrill och strömming är också utmärkta källor.
- Vitaminer och mineraler – Multivitaminer innehåller vitaminer, mineraler och spårämnen som din hjärna behöver för att kunna fungera optimalt. Utan dem kan inte nödvändiga biokemiska funktioner äga rum vilket kan påverka humör och beteende negativt.
Ett bra multivitamin bör innehålla alla nödvändiga B-vitaminer, som din kropp inte lagrar, tillsammans med folsyra, antioxidanter som vitamin C, E och betakaroten samt mineraler som kalcium, magnesium, selen, mangan, krom, järn och bor.
Mat att undvika
Många av oss, särskilt kvinnor, älskar rött vin. Även om måttliga mängder rödvin har visat sig kunna minska risken för hjärtsjukdom, har alkohol en dramatisk effekt på hjärnans funktion och är kontraproduktivt när det gäller humör.
Alkohol minskar inte bara depåerna av de nödvändiga vitaminerna och mineralerna i kroppen, det orsakar även en obalans mellan de humörreglerande signalsubstanserna. Alkohol kan bidra till viss avslappning men större mängder alkohol kommer på längre sikt att påverka både ditt humör och din allmänhälsa negativt.
Röd färgtillsats och artificiella sötningsmedel är båda mycket skadliga för hjärnan och har kopplats till hyperaktivt beteende, problem med impulskontroll, ADD, migrän, depression och till och med ledsmärta.
Vitt mjöl och hydrogeniserade (härdade) fetter saknar de nödvändiga näringsämnen vi behöver för att stödja en god hjärnfunktion. De ersätter dessutom ofta de goda fetter och fiberrika delarna i den mat vi äter och ger oss istället kemiskt förändrade substanser som inte är förenade med god hälsa.
För mer information om mitt grundläggande kosttillskottsprogram och kost för en bra hjärnhälsa, besök webbutiken och läs min bok Kaos i Kvinnohjärnan.
Photo: © Brook Lark